Енергийният гигант Газпром обяви, че спира доставките за водещата датска енергийна

...
Енергийният гигант Газпром обяви, че спира доставките за водещата датска енергийна
Коментари Харесай

"Газпром" спря доставките на газ по договори с Германия и Дания

Енергийният колос " Газпром "  обяви, че стопира доставките за водещата датска енергийна компания " Йорстед " (Ørsted), както и за немската " Шел енерджи Юръп " (Shell Energy Europe).

Причината е, че те не са направили заплащанията в рубли, както е належащо за " вражески " страни, глобили Русия поради войната в Украйна. България и Полша бяха първите страни, чийто отвод да се заплаща в рубли докара до прекъсване на газа преди месец. Последваха Финландия и - по-рано през днешния ден - Нидерландия.
Това не значи прекъсване на газа в Германия. Uniper, водещият вносител на съветски газ в Германия , обяви, че е направил заплащане по новата скица. Същото е направила и RWE.
Правилата, които съгласно специалисти са съзнателно неразбираеми, изискват отваряне на сметка в рубли. Компанията заплаща в евро в сходство с новия механизъм по метод, по който съгласно нея (и управляващите в Берлин) санкционният режим не се нарушава. Френски и италиански компании към този момент предизвестиха, че ще постъпят по същия метод.

Доставките стопират от на следващия ден, като " Йорстед " счита, че ще компенсира с европейяския пазар.

По-рано нидерландската компания " Газ Тера ", която купува и продава газ от името на държавното управление на страната, разгласи, че е сключило контракт за 2 милиарда куб. м с различен снабдител, с цел да покрие количества, които трябвало да получи от " Газпром " до октомври. Нидерландските управляващи не виждат риск за енергийната сигурност
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР